Moet ik vóór het laseren mijn contactlenzen uit doen?
Helaas wel. Lenzen vervormen namelijk uw hoornvlies. Het is erg belangrijk dat u uw harde contactlenzen vier weken voor het vooronderzoek uitdoet; zachte torische lenzen drie weken vooraf en gewone zachte lenzen twee weken. Uw ogen kunnen dan terugkeren naar hun oorspronkelijke vorm. Alleen zo kunnen wij tijdens het vooronderzoek uw werkelijke oogafwijking meten. Deze meetgegevens vormen de basis voor de behandeling en zijn cruciaal voor een goed eindresultaat. Drie dagen voor de behandeling zult u ook uw lenzen uit moeten doen.


Ik ben 46 jaar. Klopt het dat ik een leesbril zal moeten dragen na de behandeling?
Vanaf ons 40e levensjaar wordt onze ooglens door ouderdom taaier en moeilijker "buigzaam". Daardoor wordt het lezen van dichtbij steeds moeilijker. Een leesbril is dan de oplossing. Mensen met bijziendheid (met een bril of contactlenzen "voor veraf") hebben hier echter minder of zelfs helemaal geen last van: de iets te bolle vorm van het hoornvlies werkt namelijk als een soort ingebouwde leesbril (door de iets te bolle vorm van het hoornvlies is uw oog al op nabij ingesteld).

Als nu de oogafwijking met laserstralen wordt gecorrigeerd, verdwijnt helaas ook die handige leesbrilfunctie. U hebt dan vaak alsnog een aparte leesbril nodig. Overigens kunnen we u hiervoor in sommige gevallen een oplossing bieden (zie: RELEX lensimplantatie).


Wordt ooglaseren vergoed door mijn verzekeraar?
Over het algemeen niet, een enkele uitzondering daargelaten. U kunt hierover het beste contact opnemen met uw eigen zorgverzekeraar.


Hoe lang is de wachttijd?
Over het algemeen kunt u binnen twee weken bij ons terecht voor een vooronderzoek. Houdt u er echter wel rekening mee dat u vier weken voor het vooronderzoek uw harde contactlenzen uit moet laten (zachte lenzen twee weken vooraf, torische zachte lenzen drie weken). De behandeling zelf kan in de meeste gevallen kort daarna plaatsvinden.


Mocht ik last krijgen van een implantlens, kan die dan weer verwijderd worden?
Ja, dat kan altijd via een operatieve ingreep (Artiflex en Artisan). Overigens is het in onze kliniek nog nooit voorgekomen dat een implantlens er weer uitgenomen moest worden.


Wanneer kan ik weer autorijden?
Uw oogarts adviseert u hierover tijdens de nacontrole(s). Om u een indicatie te geven:

  • Na de LASIK-behandeling: na één dag.
  • Na een lensimplantaat: na twee dagen.
  • Na de PRK-/LASEK-behandeling: na 1 week

Ik heb een lui oog, kom ik dan in aanmerking voor een laserbehandeling?
We voeren geen laserbehandeling bij mensen met een lui oog welke een gezichtscherpte van minder dan 25% heeft. Uw specifieke gezichtsscherpte kunt u laten meten bij een gediplomeerd optometrist of orthoptist.


Heeft een refractieve chirurgische behandeling invloed op de keuringseisen voor de diverse beroepen?
Laserbehandeling is toegestaan voor politie en veiligheidsbeambten.
Laserbehandeling is toegestaan voor de scheepvaart.
Laserbehandeling is vooralsnog niet toegestaan voor verkeersvlieger, tenzij de behandeling langer dan een jaar van tevoren is gedaan.
Keuringseisen zijn aan verandering onderhevig. Het is raadzaam de desbetreffende keuringsarts of dienst te raadplegen.


Wanneer is werkhervatting mogelijk?
Dit is afhankelijk van de behandeling. Na een PRK en LASEK behandeling is werken na twee tot vier dagen mogelijk. Na een LASIK behandeling is werkhervatting na één tot twee dagen weer mogelijk. Na een ARTISAN implantatie is werkhervatting na een dag/paar dagen weer mogelijk. Het gaat hier om gemiddelden en werkhervatting is ook afhankelijk van het beroep/individu. Zwemmen kan niet de eerste twee weken na de behandeling. Contactsporten kunnen zeker niet de eerste twee weken en daarna zijn ze af te raden. Autorijden kan als de gezichtsscherpte 0,5 of meer is. Na de PRK en LASEK behandeling duurt dat doorgaans langer dan na de LASIK behandeling.


Is de behandeling pijnlijk?
Alle laserbehandelingen worden onder plaatselijke verdoving gedaan en zijn niet pijnlijk. Algehele verdoving wordt gegeven bij de implantlenzen. Na de laserbehandeling kan er een branderig gevoel optreden. De eerste paar dagen na een PRK en in mindere mate een LASEK behandeling kan het oog pijnlijk zijn. Hiervoor krijgt u pijnstillende druppels mee en een pijnstillend tablet. De LASIK behandeling geeft vrijwel nooit pijnklachten. Dit vinden veel mensen een belangrijk voordeel.

Meer informatie hierover kunt opvragen bij de kliniek: info@refractiecentrum.nl of bij uw behandelend oogarts.

Brochure

Bekijk onze brochure voor meer informatie over ons en/of onze behandelmethoden.

Download brochure

Refractiecentrum Haaglanden
Locatie HMC Westeinde
Lijnbaan 32
2512 VA  Den Haag

Telefoon  088 - 97 93 000
Fax  070 - 33 03 130
Stuur ons een bericht

Scroll naar boven