Staar behandelingen: cataract of nastaar

Bij grijze staar vindt een vooronderzoek plaats, waarbij de oogarts in overleg met de patiënt kan besluiten een kunstlens te implanteren.

Deze staar behandeling gebeurt grotendeels - als een standaard ingreep - onder plaatselijke verdoving. Soms is het nodig een grote cilinderafwijking middels één of twee sneetjes in het hoornvlies te corrigeren. Met een kunstlens kan men namelijk een cilinderafwijking niet corrigeren. De oogarts zal dit met u bespreken. Soms kan deze extra behandeling tijdens een ingreep worden gedaan en soms is het nodig de cilinderafwijking in tweede instantie te verhelpen.

Na de ingreep zult u twee weken lang een harde oogdop moeten dragen en moeten druppelen volgens voorschrift. Na ongeveer drie maanden is de lens gestabiliseerd.

De standaard kunstlens
Bij een standaard staar behandeling wordt de ooglens met behulp van phaco-emulisficatie fijngemaakt en via een klein opzuiginstrument uit het lenszakje verwijderd. In het schone lenszakje wordt daarna de kunstlens geplaatst. De standaard kunstlenzen kunnen niet accommoderen. De oogarts zal samen met de patiënt kiezen voor een kunstlens op sterkte om veraf, dan wel dichtbij, goed mee te kunnen zien. Iemand die na een staaroperatie veraf goed kan zien, heeft voor lezen een bril nodig.

De implantlens
De afgelopen jaren is een implantlens ontwikkeld, waarmee het oog kan accommoderen (dichtbij scherpstellen). Hierdoor is de kans groot dat men na een staaroperatie geen bril meer voor veraf en dichtbij nodig heeft. Deze lens is inmiddels in verschillende Europese landen geïmplanteerd.

Nastaar
Nastaar veroorzaakt een troebel lenszakje en kan bij standaard lenzen na een aantal jaren optreden (in 5-10% van de gevallen). Met een laserbehandeling onder druppelverdoving kan nastaar worden verholpen. Het effect hiervan op het werkingsmechanisme van de accommodatieve lens is nog enigszins onzeker. Echter, een nastaarbehandeling lijkt een positief effect op het werkingsmechanisme van de lens te hebben.

Brochure

Bekijk onze brochure voor meer informatie over ons en/of onze behandelmethoden.

Download brochure

Refractiecentrum Haaglanden
Locatie HMC Westeinde
Lijnbaan 32
2512 VA  Den Haag

Telefoon  088 - 97 93 000
Fax  070 - 33 03 130
Stuur ons een bericht

Scroll naar boven