• Header-tarieven.png

Complicaties van de PRK-methode

Peroperatief (tijdens de ooglaser behandeling)
De kans op een complicatie tijdens een PRK behandeling is vrijwel verwaarloosbaar. Dit in tegenstelling tot een LASIK behandeling.

Decentratie van de ooglaser behandeling.
Hetzelfde riscio als tijdens een LASIK behandeling. Hierdoor kan de gezichtsscherpte verminderen of kunnen er storende neven effecten ontstaan (halo;s, glare, dubbelbeelden).

Technische problemen met de excimer laser (<0,1%).
De gevolgen van technische problemen kunnen varieren van uitstel van de ooglaser behandeling tot een verkeerd uitgevoerde behandeling met verminderd gezichtsverfmogen. Door ingebouwde veiligheids systemen is dit risico zeer gering. Hetzelfde risico als tijdens een LASIK behandeling.

Postoperatief (na de ooglaser behandeling)

Halo’s: kringen rondom lampen, meestal van voorbijgaande aard. In zeldzame gevallen kan s ávonds autorijden of vliegen (piloot) hierdoor niet meer mogelijk zijn.

Glare: last van tegenlicht, meestal van voorbijgaande aard. In zeldzame gevallen kan s ávonds autorijden of vliegen (piloot) hierdoor niet meer mogelijk zijn.

Dubbelbeelden zijn zeldzaam en kunnen ontstaan na een gedecentreerde ooglaserbehandeling. In zeldzame gevallen kan s ávonds autorijden of vliegen (piloot) hierdoor niet meer mogelijk zijn.

Verminderd contrastzien: meestal voorbijgaand na drie maanden, zelden blijvend. S’avonds rijden kan ernstig belemmerd worden.

Droge ogen: meestal in de genezingsfase. Zelden blijvend. De kans hierop is kleiner na een PRK/LASEK behandeling. Na een LASIK behandeling kan 20% na een half jaar nog last hebben van droge ogen. De klachten kunnen varieren van lichte branderigheid tot een sterk wisselend gezichtsvermogen.

Onder -, overcorrectie en geïnduceerde cilinderafwijking (resp. 3%, <1% en <1%). Deze komen het meest voor en kunnen meestal met een aanvullende behandeling worden verholpen.

Regressie Het teruglopen van de gecorrigeerde afwijking, soms nog tot zes maanden na de behandeling, komt vooral bij de hogere oogsterktes voor en op relatief jongere leeftijd. Steroïd druppels kunnnen dit effect tegengaan. Soms is een aanvullende behandeling nodig.

Reticulaire stromale haze Dit is een troebeling in het hoornvlies, welke een verminderd contrastzien kan veroorzaken. Zelden ontstaat een verminderde gezichtsscherpte (<2 %). In het algemeen verdwijnt deze troebeling in het hoornvlies na 12 tot 24 maanden.

UV-gevoeligheid Na een PRK of LASEK behandeling is het oog gevoeliger voor UV licht. Intens UV licht kan leiden tot een vertroebeling van het hoorvlies (haze). Hierdoor neemt het gezichtsvermogen af. Soms is een aanvullende excimer laser behandeling nodig enventueel aangevuld met een litteken remmende stof (mitomycine c). Beschrm uw ogen met een CE gekeurde zonnebril.

Hoorvliesdefectjes (cornea punctata). Deze kunnen een zandgevoel geven en worden mogelijk veroorzaakt door conserveermiddelen in de druppels of door NSAID druppels.

Recidiverende hoornvliesdefectjes (cornea erosies). Deze kunnen ontstaan bij een aangeboren zwak hoornvliesepihteel. De behandeling hiervan kan langdurig zijn, maar is vrijwel altijd succesvol.

Decentratie van de behandeling. Door een  slechte fixatie kan dit ontstaan en de mate waarin bepaald de klachten; halo’s en glare (kringen rond een lichtbron en verlies van contrastzien).

Central islands Dit zijn gebieden in het hoornvlies welk niet of  te weinig zijn gecorrigeerd met de laser. Met de scanning flying spot laser technologie is de kans hierop zeer gering. Indien storend is een aanvullende behandeling nodig.

Hoornvlieszweer met een bacterie of ander micro-organisme (1-4:10.000). Dit is een uiterst zeldzame complicatie die het gezichtsvermogen blijvend kan verminderen. Een snelle en adequate behandeling met antibiotica is dan geboden en kan nog tot een acceptabel resultaat leiden.

Keratectasie (voortschrijdende uitbochting van het hoornvlies). Dit is een extreem zeldzame complicatie na een PRK behandeling. Na de laser behandeling wordt het hoornvlies onregelmatig en boller. Hierdoor neemt de sterkte van het oog weer toe en kunnen er dubbelbeelden onstaan. In eerste instantie zal een contact lens worden aangemeten. Soms is een hoornvliestransplantatie nodig het proces te stoppen en het zicht te herstellen. De kans op deze complcatie is vele malen groter na een LASIK behandeling dan na een PRK of LASEK behandeling.

Terug naar complicaties overzicht

Waarom Refractiecentrum?

Uitsluitend ervaren oogartsen

De beste oogheelkundige zorg

Professionele kliniek

Meer informatie?

Wij geven graag antwoord op al uw vragen over onze diensten en behandelmethoden. Heeft u een vraag, stel hem direct.

Of maak online een afspraak voor een gratis quickscan. Tijdens dit onderzoek analyseren we uw ogen en geven advies over wat het beste is voor uw ogen.
 

Gratis quickscan

Brochure

Bekijk onze brochure voor meer informatie over ons en/of onze behandelmethoden.

Download brochure

Refractiecentrum Haaglanden
Locatie HMC Westeinde
Lijnbaan 32
2512 VA  Den Haag

Telefoon  088 - 97 93 000
Fax  070 - 33 03 130
Stuur ons een bericht

Scroll naar boven