• Header-tarieven.png

Complicaties van de LASIK-methode

De complicaties bij de LASIK behandeling kunnen worden  onderverdeeld in twee groepen; tijdens de behandeling (peroperatief) en na de behandeling (postoperatief).

Terug naar complicaties overzicht
 

Peroperatief (tijdens de behandeling)

Hoornvliesdefect (cornea erosie; 1-2 %). Het defect geneest meestal binnen een paar dagen

Dunne, incomplete, donut of volledig losliggende hoornvliesflap (<0,2%). Deze complicaties treden op tijdens het snijden met de microkeratoom. De chirurg moet tijdens de ingreep beoordelen of de behandeling kan worden voortgezet of dat na terugplaatsen van de flap er drie maanden gewacht moet worden voor de laserbehandeling. Bij ernstige beschadiging van de hoornvliesflap kan het gezichtsvermogen sterk zijn verminderd.

Decentratie van de laserbehandeling (<1%). Als dit klachten geeft kan een aanvullende behandeling nodig zijn. Moderne excimer lasers hebben een eye trackeren maken gebruik van iris herkenning. Hierdoor neemt de kans op een gedecentreerde behandeling af.

Onregelmatig astigmatisme (<1%). Als dit klachten geeft kan een aanvullende behandeling nodig zijn of zal het dragen van een contact nodig zijn.

Perforatie van de oogbol (<0,1%). Dit is een extreem zeldzame complicatie van een LASIK behandeling.
 

Postoperatief (na de behandeling)

Halo’s: kringen rondom lampen, meestal van voorbijgaande aard. In zeldzame gevallen kan s ávonds autorijden of vliegen (piloot) hierdoor niet meer mogelijk zijn.

Glare: last van tegenlicht, meestal van voorbijgaande aard. In zeldzame gevallen kan s ávonds autorijden of vliegen (piloot) hierdoor niet meer mogelijk zijn.

Dubbelbeelden zijn zeldzaam en kunnen ontstaan na een gedecentreerde ooglaserbehandeling. In zeldzame gevallen kan s ávonds autorijden of vliegen (piloot) hierdoor niet meer mogelijk zijn.

Verminderd contrastzien: meestal voorbijgaand na drie maanden, zelden blijvend. S’avonds rijden kan ernstig belemmerd worden.

Droge ogen: meestal in de genezingsfase. Zelden blijvend. De kans hierop is kleiner na een PRK/LASEK behandeling. Na een LASIK behandeling kan 20% na een half jaar nog last hebben van droge ogen. De klachten kunnen varieren van lichte branderigheid tot een sterk wisselend gezichtsvermogen.

UV-licht is schadelijk voor het hoornvlies, de lens en het netvlies. Met een adequate zonnebril (CE keurmerk) kan het oog worden beschermd tegen de schade van UV. Na een PRK/LASEK behandeling is het oog gevoeliger voor UV licht.

Een verschoven hoornvliesflap kan vroeg na de behandeling worden teruggeplaatst.

Hoornvliesplooien (1%). Geringe plooien behoeven geen behandeling. Als de gezichtsscherpte erdoor is gedaald is het nodig de hoornvliesflap te liften en opnieuw glad terug te plaatsen.

Keratectasie (voortschrijdende uitbochting van het hoornvlies). Dit is een zeldzame complicatie. Na de laser behandeling wordt het hoornvlies onregelmatig en boller. Hierdoor neemt de sterkte van het oog weer toe en kunnen er dubbelbeelden onstaan. In eerste instantie zal een contact lens worden aangemeten. Soms is een hoornvliestransplantatie nodig het proces te stoppen en het zicht te herstellen. De kans op deze complcatie is vele malen groter na een LASIK behandeling (1:2500) dan na een PRK od LASEK behandeling.

Een verloren hoornvliesflap maakt het dragen van een contactlens noodzakelijk, totdat er een lamellaire hoornvliestransplantatie kan plaatsvinden. Dit is een uiterst zeldzame complicatie.

Diffuse intralamellaire keratitis (1,3%). Een infectie in het snijvlak. Dit is een complicatie die vrijwel altijd goed kan worden behandeld met steroid druppels en/of het schoonspoelen van het snijvlak.

Epitheliale ingroei (1-2%). Deze complicatie kan goed worden behandeld met het liften van de hoornvliesflap en het verwijderen van het epitheel. Bij geringe stabiele ingroei kan worden afgewacht.

Infectie in het hoornvlies (<0,02%). Dit is gelukkig een zeldzame complicatie waarbij een snelle en adequate behandeling met antibiotica nodig is. Overigens is de kans op een dergelijke infectie bij extended wear zachte contactlenzen vijfmaal groter.
 

Specifieke Femtosecond laser gerelateerde complicaties

Regenboog strooilicht (Rainbow glare) 5-6%. Door het raster van de Femto second laser kan een optisch effect ontstaan. U ziet dan kleuren rondom wit licht in de avond. Dit kan zeer storend zijn. Met de moderne lasers komt dit minder voor.

Lichtschuwheid (Transient light-sensitivity syndrome, TLSS; 1-2%). Een nieuw fenomeen in de oogheelkunde door prikkeling van het oog na het maken van de hoorvlies flap met de femtosecond laser. Vaak is het voorbijgaand binnen een aantal weken.

Gasbel vorming (Gas bubble formation) <0,1%. Gasbelvorming in de voorste oog kamer of onder het slijmvlies is zeldzaam en voorbijgaand. Het kan tijdens het laseren de eye tracker verstoren.
 

Terug naar complicaties overzicht

Waarom Refractiecentrum?

Uitsluitend ervaren oogartsen

De beste oogheelkundige zorg

Professionele kliniek

Meer informatie?

Wij geven graag antwoord op al uw vragen over onze diensten en behandelmethoden. Heeft u een vraag, stel hem direct.

Of maak online een afspraak voor een gratis quickscan. Tijdens dit onderzoek analyseren we uw ogen en geven advies over wat het beste is voor uw ogen.
 

Gratis quickscan

Brochure

Bekijk onze brochure voor meer informatie over ons en/of onze behandelmethoden.

Download brochure

Refractiecentrum Haaglanden
Locatie HMC Westeinde
Lijnbaan 32
2512 VA  Den Haag

Telefoon  088 - 97 93 000
Fax  070 - 33 03 130
Stuur ons een bericht

Scroll naar boven