• Header-tarieven.png

Complicaties van de Artisan / Artiflex implantlens

Na een Artisan of Artiflex behandeling kunnen er verschillende complicaties optreden:

Irisprolaps (1%). Het tijdens of na de ingreep naar buiten treden van de iris. Dit kan een vervormde pupil veroorzaken. De kans hierop is kleiner bij een Artiflex implantlens, omdat er een veel kleiner incisie wordt gemaakt bij de behandeling.

Wondlekkage (<1%). Na de ingreep kan de wond gaan wijken waardoor er oogvocht naar buiten komt. Dit kan worden verholpen door het bijplaatsen van een hechting. De kans hierop is kleiner bij een Artiflex implantlens, omdat er een veel kleiner incisie wordt gemaakt bij de behandeling.

Onder- of overcorrectie (3-5%). De berekende sterkte van de geïmplanteerde lens kan om diverse redenen leiden tot een afwijkend resultaat. De ontstane restafwijking kan worden verholpen door het dragen van een bril, contactlenzen of een aanvullende laserbehandeling. Zelden door het vervangen van de geïmplanteerde lens.

Geïnduceerde cilinderafwijking. Vooral bij een Artisan lens implantatie zal er zal er na de ingreep door de hechtingen een cilinderafwijking ontstaan. Na een Artiflex lens implantatie is de cilinderafwijking klein, omdat er zelden een hechting nodig is na de behandeling.

Bij torische implantlenzen kan door een afwijkende plaatsing een cilinder worden geïnduceerd. De lens kan dan worden herplaatst middels een tweede ingreep.
 
Hoornvlieszwelling (cornea oedeem; <1%). Dit is van voorbijgaande aard.

Endotheelcelverlies. Verlies van grofweg 10% van de pompcellen van het hoornvlies treedt op in de eerste drie jaar na de behandeling. Door het grote aantal resterende cellen geeft dit zelden een troebel hoornvlies. Decompensatie van het hoornvlies is zeer zeldzaam (<0,01%). De behandeling van een hoornvlies decompensatie is een hoornvliestransplantatie. Ogen met een endotheeldystrofie zijn niet geschikt voor een Artisan of Artiflex implantaat. Na een implant lens is het verstandig niet hard te wrijven in de ogen. Chronisch wrijven in de ogen zou het verlies aan endotheelcellen kunnen verergeren.

Verwijderen implantlens (explantatie; <1%). Soms is het nodig de implantlens te verwijderen.

Netvliesloslating (3-5%). Bij hoog bijziende ogen zonder voorafgaande operatie is de kans op een netvliesloslating gedurende het leven ongeveer 5%. In de algemene bevolking is dit ongeveer 0.3% (3:10000). Na het plaatsen van een voorste oogkamer lensimplant, zoals de Artisan lens, is de kans op een netvliesloslating ongeveer 3-5%. Dit risico is groter bij een lang oog (aslengte >30 mm) en hoge bijziendheid (>6 D).

Infectie in het oog (<0,1%). Dit is nog niet beschreven in de literatuur als complicatie na een Artiflex implantatie. Er is een casestudy beschreven na een Artisan implantatie. Na een cataract (grijze staar) operatie is de kans op een ernstige zichtbedreigende infectie (1:1000). In deze groep zitten ook hele zieke patiënten. Een Artisan of Artiflex lens wordt alleen geïmplanteerd bij mensen met een goede algehele gezondheid. Hierdoor is de kans op een infectie uitermate klein. Verder laten wij een antibioticum achter in het oog. Als een van de eerste klinieken in Nederland hebben wij het advies van de ESCRS overgenomen om een antibioticum toe te dienen na een oogoperatie. Het risico op een infectie zou hierdoor met een factor vijf afnemen. Wij zijn nauw betrokken geweest bij het opstellen van de Nederlandse richtlijn voor toedienen van een antibioticum na een oogoperatie.

Terug naar complicaties overzicht

Waarom Refractiecentrum?

Uitsluitend ervaren oogartsen

De beste oogheelkundige zorg

Professionele kliniek

Meer informatie?

Wij geven graag antwoord op al uw vragen over onze diensten en behandelmethoden. Heeft u een vraag, stel hem direct.

Of maak online een afspraak voor een gratis quickscan. Tijdens dit onderzoek analyseren we uw ogen en geven advies over wat het beste is voor uw ogen.
 

Gratis quickscan

Brochure

Bekijk onze brochure voor meer informatie over ons en/of onze behandelmethoden.

Download brochure

Refractiecentrum Haaglanden
Locatie HMC Westeinde
Lijnbaan 32
2512 VA  Den Haag

Telefoon  088 - 97 93 000
Fax  070 - 33 03 130
Stuur ons een bericht

Scroll naar boven