• Header-behandelmethoden.png

RELEX voor goed veraf zien én lezen

Leesbril (presbyopie)
Normaal zullen de meeste mensen rond het vijfenveertigste levensjaar een leesbril nodig hebben. Dit is de zogenaamde ouderdomsverziendheid. Door een steeds stugger wordende ooglens neemt het vermogen tot dichtbij scherpstellen (lezen) af. Bijziende mensen zullen later en verziende mensen eerder een leesbril nodig hebben. Deze ouderdomsverziendheid is normaal goed te corrigeren met een leesbril. Bijziende en verziende mensen zullen doorgaans kiezen voor een  bi- of multifocale bril. Tegenwoordig zijn er ook contactlenzen waarmee men veraf goed kan zien en kan lezen. Niet iedereen is hier geschikt voor, dus laat u hierover informeren.

RELEX (Refractive Lens Exchange)

In plaats van RELEX wordt ook wel de term PRELEX (Presbyopia Lens Exchange) gebruikt. RELEX is een methode om onafhankelijk van de verte en leesbril teworden. Hierbij wordt de eigen lens middels een veilige operatietechniek die veel lijkt op een staaroperatie verwijderd en vervangen door een pseudo-accommodatieve implantlens (RESTOR, Crystalens HD, Humanoptics- 1 CU, Synchrony). Dit is een lens waarmee men zelf kan scherpstellen zonder bril. Vooral mensen boven de 40-45 jaar die geen leesbril wensen na de ingreep komen hiervoor in aanmerking.  Deze techniek kan worden toegepast bij mensen met staar, maar ook bij mensen zonder staar, maar met een in geringe mate troebele ooglens (lenssclerose). Het vooronderzoek zal uitmaken of iemand geschikt is voor deze techniek.

Cataract (grijze staar)
Grijze staar is een troebele ooglens. In de loop der tijd neemt de grijze staar toe. Hierdoor gaat men steeds slechter zien. Als het gezichtsvermogen merkbaar is verslechterd kan worden besloten een staaroperatie te laten doen. Met de huidige geavanceerde microchirurgische technieken kan dit zeer goed en veilig. Complicaties treden zelden op (<5%). Een van de meest gevreesde complicaties is een ontsteking in het binnenste van het oog (1:1000). Hierdoor kan men blijvend slechtziend aan het geopereerde oog worden. Na een snelle en adequate behandeling van een dergelijke infectie is mogelijk nog functionele gezichtsscherpte te behouden.

Deze behandelingen kunnen in onze kliniek worden uitgevoerd onder druppelverdoving.

Bij een standaard staaroperatie wordt de ooglens met behulp van phaco-emulisficatie fijngemaakt en via een klein opzuig instrument uit het lenszakje verwijderd. In het schone lenszakje wordt daarna de kunstlens geplaatst. De standaard kunstlenzen kunnen niet accommoderen. De oogarts zal samen met de patiënt kiezen voor een kunstlens op sterkte voor veraf danwel dichtbij goed zien. Iemand die na een staaroperatie veraf goed kan zien heeft voor lezen een bril nodig (= de leesbril).

De afgelopen jaren is met behulp van complexe computer simulatiemodellen een implantlens ontwikkelt, waarmee het oog kan accommoderen (dichtbij scherpstellen). Hierdoor is de kans groot dat men na een staaroperatie geen bril meer voor veraf en dichtbij nodig heeft. Deze lens is inmiddels in verschillende Europese landen geïmplanteerd. De follow-up is ruim drie jaar.

Het oog is geen metalen bol. Het kan zijn dat zelfs na een succesvolle kunstlensimplantatie men nog een bril nodig heeft. Doorgaans is het zo dat de oogarts met de meetgegevens (brilsterkte, hoornvlieskromming, geluidsonderzoek oog) een goede schatting kan maken van sterkte van de kunstlens, zodat de behoefte aan een bril minimaal zal zijn.

Humanoptics heeft een kunstlens ontwikkelt, waarmee men kan accommoderen (scherpstellen dichterbij). De lens is gemaakt van hydrophiel acrylaat met een UV-filter en is biocompatibel. Afhankelijk van de leeftijd zal men weer de krant kunnen lezen zonder bril en veraf scherp zien. Hoe jonger iemand is (45-55 jaar) hoe meer kans dat deze ook de kleinere letters kan lezen zonder bril.

CrystalensÔ van de firma C&C Vision heeft  ook een accommodatieve lens ontwikkeld.
De CrystaLens kan door te buigen het brandpunt verplaatsen. Zo kan iemand die uit het raam naar buiten kijkt en alles goed ziet zonder bril scherpstellen op een krant zonder hier een bril voor nodig te hebben.

De procedure
De oogarts zal in overleg met de patiënt besluiten deze kunstlens te implanteren. De staaroperatie gebeurt grotendeels als een standaard ingreep. Dit zal onder plaatselijke verdoving geschieden. Soms is het nodig een grote cilinderafwijking middels een of twee sneetjes in het hoornvlies te corrigeren. Met een kunstlens kan men namelijk niet een cilinderafwijking corrigeren. De oogarts zal dit met u bespreken. Soms kan deze extra behandeling tijdens een ingreep worden gedaan en soms is het nodig de cilinderafwijking in tweede instantie te verhelpen.

Na de ingreep zult u twee weken lang een harde oogdop moeten dragen en druppelen volgens voorschrift. Na ongeveer drie maanden is de lens gestabiliseerd.

Nastaar
Dit is een troebel lenszakje en dit treedt bij de standaardlenzen na een aantal jaren op (5-10%). Soms eerder en soms later. Dit kan met een laserbehandeling onder druppelverdoving worden verholpen. Het effect hiervan op het werkingsmechanisme van de accommodatieve lens is nog enigszins onzeker. Echter de eerste groep patiënten die een nastaar behandeling hebben ondergaan zijn er zelfs op vooruit gegaan. Een nastaarbehandeling lijkt dus een positief effect op het werkingsmechanisme van de lens te hebben.
 

Terug naar behandelmethoden overzicht

Waarom Refractiecentrum?

Uitsluitend ervaren oogartsen

De beste oogheelkundige zorg

Professionele kliniek

Meer informatie?

Wij geven graag antwoord op al uw vragen over onze diensten en behandelmethoden. Heeft u een vraag, stel hem direct.

Of maak online een afspraak voor een gratis quickscan. Tijdens dit onderzoek analyseren we uw ogen en geven advies over wat het beste is voor uw ogen.
 

Gratis quickscan

Brochure

Bekijk onze brochure voor meer informatie over ons en/of onze behandelmethoden.

Download brochure

Refractiecentrum Haaglanden
Locatie HMC Westeinde
Lijnbaan 32
2512 VA  Den Haag

Telefoon  088 - 97 93 000
Fax  070 - 33 03 130
Stuur ons een bericht

Scroll naar boven