• Header-behandelmethoden.png

LASIK behandeling

De LASIK techniek wordt wereldwijd het meest uitgevoerd. Hierbij wordt gesneden in het hoornvlies. De ontwikkeling van deze techniek dateert uit 1949. Het snijden in het hoornvlies is rond 1983 overgenomen door de excimer laser. Hiermee ging de voorspelbaarheid van deze techniek met sprongen vooruit.

Er wordt bij een LASIK behandeling met een mechanische microkeratoom (uiterst precies mesje) een hoorvliesflapje van doorgaans 0,16 of 0,18 mm gemaakt welke ‘scharniert’ aan een kant. Na het omklappen van dit hoornvliesflapje wordt met de excimer laser op het wondbed de correctie uitgevoerd.

Het hoornvliesflapje kan ook worden gemaakt met de Femtosecond laser.

Theoretisch zou de veiligheid en voorspelbaarheid hiermee verbeteren. Er is vooralsnog geen voordeel aangetoond van de Femtosecond laser in gecontroleerde vergelijkende studies met de mechanische microkeratoom.

Na het omklappen van het hoornvliesflapje wordt met de excimer laser het hoornvlies vlakker of boller gemaakt. Ook een cilinderafwijking kan worden gecorrigeerd. Hierna wordt het flapje teruggeplaatst en is het gezichtsvermogen zeer snel verbeterd. De eerste twee weken mag er niet in de ogen gewreven worden. Het flapje moet zich eerst goed vasthechten aan de onderlaag. Het herstel na deze behandeling is zeer snel en vrijwel altijd pijnloos. Na de behandeling kan tijdelijk een droog gevoel optreden. Dit kan worden verholpen met kunsttranen gedurende enkele weken. De LASIK behandeling kan volgens de richtlijn worden gedaan bij een bijziendheid tot –8 D, verziendheid tot +4 D en astigmatisme tot 6 D. In het RCH worden terughoudendere marges aangehouden: bijziendheid tot -6 a 7 D, verziendheid tot +3 D en astigmatisme tot 3,5 D. De oogartsen van het Refractiecentrum Haaglanden kijken zeer kritisch naar de indicatie voor een LASIK behandeling.

Het snelle pijnloze herstel na de behandeling is een voordeel van de LASIK methode. Het is wel een methode die technisch veeleisender is. Er kunnen tijdens en na een LASIK behandeling meer complicaties optreden dan na een PRK of LASEK behandeling. Meestal zijn deze complicaties goed te behandelen. De kans op droge ogen na een LASIK behandeling is grofweg 20% in het eerste half jaar. Bij een goede indicatiestelling is het een veilige techniek. Vergelijkende studies naar de veiligheid en voorspelbaarheid van een laserbehandeling laten geen verschil zien tussen de LASIK- en LASEK-, en PRK behandeling.

Terug naar behandelmethoden overzicht

Waarom Refractiecentrum?

Uitsluitend ervaren oogartsen

De beste oogheelkundige zorg

Professionele kliniek

Meer informatie?

Wij geven graag antwoord op al uw vragen over onze diensten en behandelmethoden. Heeft u een vraag, stel hem direct.

Of maak online een afspraak voor een gratis quickscan. Tijdens dit onderzoek analyseren we uw ogen en geven advies over wat het beste is voor uw ogen.
 

Gratis quickscan

Brochure

Bekijk onze brochure voor meer informatie over ons en/of onze behandelmethoden.

Download brochure

Refractiecentrum Haaglanden
Locatie HMC Westeinde
Lijnbaan 32
2512 VA  Den Haag

Telefoon  088 - 97 93 000
Fax  070 - 33 03 130
Stuur ons een bericht

Scroll naar boven